Võrumaa külapood ei kavatsegi uksi kinni panna, vaid lõikab Eesti-Läti alkorallist hoopis kasu

Veebruar 2018

Kui paljud väikekaupmehed kurdavad, et on Eesti-Läti alkoralli tõttu sunnitud oma piirilähedase poe kinni panema, siis Metsavenna talu Võrumaal on sellest hoopis kasu lõiganud. 
"Ei ole pikka aega saanud siin suitsu, viina müüa. Aga selle asemel oleme hakanud müüma sõira, piima, kohupiima, juustusid, prantsuse juustusid, pastöriseerimata piimast kvaliteetjuustusid," rääkis peremees Meelis Mõttus eile "Ringvaatele".

Loe edasi: Maaleht


Sada juustu varjundit

Jaanuar 2018
 
Eesti saab alanud aastal saja aastaseks ning talumeiereid kingivad sel puhul Eestile sada juustu.
„Muidugi saame sada täis,” ütleb hallitusjuustu tootja Aigar Brett. „Ma panin kirja kakskümmend oma juustu, nüüd hakkan maha võtma.”

Seda sellepärast, et oma juustud on pannud juubelikingitusse ka Nopri talumeierei, Konju talu, Nõmmiku meierei, SaidafarmKolotsi talu, Hõbeda mõis ja paljud teised Eesti eri nurkades tegutsevad talumeiereid. Kokku on Eestis juustu tootvaid talumeiereisid paarkümmend.

 
Loe edasi: Maaleht


Viljar Veidenberg: Meierei saab ehitada siis, kui talul läheb hästi

Juuni 2017
 
Täna sai Viljandimaal tegutseva Pajumäe talu uus meiereihoone pidulikult nurgakivi.  
Pajumäe talu mahetooted – kohupiimad, jogurtid, juustud on tuntud üle Eesti. Nüüd on talu peremees Viljar Veidenberg, kes oma isalt, tuntud taluliikumise eestvedajalt Arvo Veidenbergilt võttis paar aastat tagasi talupidamise üle, teinud julge otsuse – ehitada taluõue PRIA toetuse abiga uue moodsa talumeierei. Uue meierei investeeringumaht on 1,1 miljonit eurot, ehituse algust nurgakivi panekuga tuldi uudistama lähedalt ja kaugelt.

„Pajumäe talu on kõik raskused, kriisid üle elanud, see talu kingib Eesti rahvale maitsvat mahetoitu ja nüüd on vastu võetud otsus ehitada uus meirei,“ kiitis avatseremoonial Kaul Nurm ettevõtlikku taluperet.
„On suur rõõm ja au näha meie taluõues nii palju põllumajanduse ja piimatöötlemisega seotud inimesi,“ ütles peremees Viljar Veidenberg.

„Meile annab julguse teha sellist investeeringut just see, et talul läheb hästi,“ lisas ta.
Viljari isa Arvo Veidneberg tõi nimeliselt esile need inimesed, kes on aastakümnete jooksul nende talupidamist edendada aidanud. Kiidusõnu teenisid kauaaegsed talutöötajad Elli Merdikes ja Sirje Luik, teadlased Indrek Older, Riho Sarand, samuti talupidajad, koostööpartnerid Aivar Pikkmets, Heli Sadam jpt.
Nurgakivitseremoonial viibisid ka Viljandi maavanem Erich Palm ja maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti.
Allikas: Maaleht


Luige laada külastajad valisid oma lemmikuks Konju kitsejuustu

Mai 2017

Pühapäeval kuulutati välja Talumeiereide Liidu korraldatud käsitöönduslike juustude konkursi „Luige lemmik 2017“ võitja.
Luige maaelu näituslaada külastajad hindasid maitsvaimaks kitsepiimajuustu küüslaugu ja tilliga õlis Konju Kitsefarm OÜ-lt. Juustudele andis oma hinnangu 436 inimest, niisama maitsjaid ja uudistajaid oli palju rohkem. Paljud olid üllatunud, et talumeiereide toodanguvalik on nii rikkalik ja maitsev.

Sedapuhku võlusidki tarbijaid eelkõige värsked kitsejuustud: paremuselt järgmine oli Üvasi talu grilljuust. Rahvale meeldis ka lehmapiimast valmistatud särtsaka maitsega laagerdatud tšillijuust Nõmmiku talult.

Martin Repinski Konju Kitsefarmist rõõmustas tarbijate valiku üle: „Mul on hea meel, et nii paljude Eesti elanike südametesse on jõudnud eestimaised kitsepiimatooted. See, et Konju toodang on tänavu nii populaarne, on selgelt saavutatud tänu meie töökale kollektiivile, kes pidevalt tegeleb toodete kvaliteedi tõstmisega. On tunda Eesti talupiimatoodete menukust, mis sünnib eelkõige klientide ja farmerite omavahelisest heast koostööst.“

Talumeiereide juustukonkursil osalesid Sepa Mahetalu, Metsavenna turismitalu, Nopri Talumeierei, Üvasi talu, Mätiku talumeierei, Konju kitsefarm, Luke talu, Allan Illisson (Upruse talu), Pajumäe talu ja Nõmmiku talu. Talumeiereide Liidu liikmed olid Luige laadal ühise väljapanekuga esindatud esimest korda.

Talumeiereide Liit on tegutsenud alates 1999. aastast ja ühendab 23 piimatootmise ja töötlemisega tegelevat talu üle Eesti.



Talumeiereide juustud võistlevad Luige laadal
Mai 2017

Eestis tegutsevad väikesed talumeiereid näitavad oma toodangut ühiselt 12.–14. maini Luige maaelu näituslaadal. Kolmel päeval saavad laada külastajad maitsta konkursi „Luige lemmik 2017“ käsitöönduslikult valmistatud juuste ja anda hääle oma lemmikule. Võitja kuulutatakse välja pühapäeval kell 12.00 Talumeiereide Liidu telgi juures.
Talumeiereide liidu pikaajalise eestvedaja Tiit Niilo sõnul on talumeiereid hakanud järjest enam panustama just juustude valmistamisse. „Oleme aastate jooksul ühiste koolituste ja õppereiside raames kogunud ideid ja teadmisi, nüüd hakkavad need ka toodetesse vormuma. Luige laada külalistel on esmakordselt võimalus võrrelda nii paljude talumeiereide toodangut ühel laual ja anda oma hinnang meie juustumeistrite oskustele,“ rääkis Tiit Niilo.
Talumeiereide telgis on kohal Sepa Mahetalu, Hõbeda Mõis, Lõunapiim, Nopri Talumeierei, Üvasi talu, Mätiku talumeierei, Eve Demitseva, Konju talu, Luke talu, Allan Illisson, Pajumäe talu ja Nõmmiku talu.
Talumeiereide Liit on tegutsenud alates 1999. aastast ja ühendab 23 piimatootmise ja töötlemisega tegelevat talu üle Eesti.

 
Sepa mahetalu saab nüüd oma imemaitsvat jäätist ja sõira poodi viia
Aprill 2017
Esmaspäevast on Sepa mahetalu meiereil tegevusluba piimakäitlemise ettevõttena. Eelnevalt on ettevõttel olemas mahetunnustus. Nimetatud luba ja tunnustus annavad Pärnumaa väikemeiereile õiguse müüa oma tooteid lisaks otse tarbijale ka poodidele, restoranidele ja teistele töötlejatele.
Seni oli Sepa mahetalus teavitatud koduköök, kus toodetud kaupa sai müüa vaid otse tarbijale kas kohapeal, laatadel või nö piimaringil. Kaua aega oodatud tegevusluba kaotab ettevõtte jaoks senised piirangud ja annab võimaluse oluliseks arenguks.
„Meie jaoks tähendab ametlik tunnustus väga palju. Oleme selle nimel kõvasti vaeva näinud, et täita erinevaid nõudeid. Nüüd jääb üle jätkata tootmisega,“ ütles talu tegevjuht Jorma Silm.
Nende mahetunnustusega toodeteks on hapukoor, grilljuust, sõir, kohupiim, kodujuust ja või. Mahetunnustuseta, kuid tegevusloaga tavatooteks on jäätis.
Loe edasi: maaleht.delfi.ee; 18.04.2017


Maaeluminister külastas Üvasi talu
Jaanuar 2017

Maaeluminister Tarmo Tamm tegi esimese visiidi Põlvamaale, külastades Andre juustufarmi Talvikese külas Tartumaal, Üvasi talu Rasina külas Põlvamaal ning kohtus Himmastes Põlvamaa põllumeeste liidu esindajatega.
„Üvasi ja Andre talu on paljuski sarnased oma optimismi ja töökusega,” ütles minister Võrumaa Teatajale.
Üvasi talu perenaine Anne Grünberg tutvustas ministrile särasilmil, kuidas nad on koos abikaasa Lennoga 11 aastat talu arendanud ja kuidas mõnest enda tarvis peetud kitsest on välja kasvanud sajapealine kari, kuidas kuurist sai meierei ja piimajahutist naabri abiga juustukatel ning paar nädalat tagasi saadi esimesena Põlvamaal ametlik luba oma tooteid poodides ja restoranides müüa.
„Oleme arenenud tasa ja targu, sest nii saab vältida vigu ja kindlustunne on väga tähtis,” rääkis Anne Grünberg minister Tarmo Tammele silmade särades ja naeratus näol.
 
Loe lähemalt

Lenno Grünberg, maaeluminister Tarmo Tamm ja Anne Grünberg. Foto: Võrumaa Teataja
 


Üvasi talu uus meierei toob kitsepiimatooted suuremale turule
Jaanuar 2017

Üvasi talu Mooste vallast on esimene Põlvamaa talumeierei, kes sai Veterinaar- ja Toiduametilt tegevusloa, mis võimaldab oma tooteid müüki anda kaubandusse ja toitlustajatele. Seni võis talu müüa oma kitsepiimatooteid vaid ise otse tarbijale.
Üvasi talu on tegutsenud ligi 10 aastat. Kitsekasvatusega alustati hobi korras ning esialgu ei osanud pererahvas aimatagi, et neil saab olema sajapealine kitsekari. Ülejäävast piimatoodangust hakati valmistama grilljuustu, riccotat, jogurtit ja kohupiima. Tänaseks on välja kujunenud kindlad kliendid, kellele iga-nädal nii toorpiima, grilljuustu kui ka muid tooteid viiakse.
Üvasi talu grilljuustule on omistatud Põlvamaa Rohelisem märk Põlvamaa Arenduskeskuse poolt ning tunnusmärk Ehtne talutoit Eestimaa Talupidajate Keskliidult. Grilljuustu müüakse klientidele üle Eesti ja Üvasi talu perenaine müüb seda ka laatadel.
Talu perenaine on aastaid valmistanud häid tooteid omaenda koduköögis. Kitsekari aga kasvas ja samuti tarbijate nõudlus, seega sundis elu ise töötlemist köögist välja kolima ning eelmise aasta lõpus valmiski renoveeritud aidahoonesse uhiuus meierei.
„Lisaks populaarsele kitsepiimast grilljuustule on nüüd plaanis hakata meiereis valmistama sama toodet ka lehmapiimast. Sellele lisanduvad peagi ka teised puhta maitsega kitsepiimatooted. Hetkel võime jogurtit, toorjuustu ja kohupiima müüa vaid otse tarbijatele, kuid uued tingimused annavad võimaluse neid peagi ka poodides turustada. Laatadel müümas käies küsisid väga paljud Põhja-Eesti inimesed minult toodete kättesaadavuse kohta. Nüüd saamegi tegeleda sellega, et meie tooted mugavamalt kättesaadavad oleksid," kirjeldas tulevikuplaane Üvasi talu perenaine Anne Grünberg.
„Kuna Põlvamaal on väga suur väikeettevõtete osakaal, siis on iga nende uus samm edasi meile väga oluline, kuna see võib luua uusi töökohti ning annab võimaluse ettevõtte laiendamiseks ja tootevaliku mitmekesistamiseks. Loodan, et Üvasi talu oma visadusega loa taotlemisel on heaks näiteks ka teistele piirkonna väikeettevõtjatele, sest sellise tunnustuse olemasolu annab ka tarbijale kindlustunde heast tootest," rõõmustas VTA loa saamise üle Põlvamaa Arenduskeskuse konsultant Tiiu Marran.

Üvasi talu tooted. Foto: Üvasi talu



Misso tüüringi kitsefarm tüürib maailma suurimaks
Detsember 2016
 
Seitse aastat tagasi Pärnust Võrumaale kolinud ning kitsekasvatamisega alustanud noortalunikud Linda Pajo ja Kermo Rannamäe suurendavad lähiaastatel lüpsikarja ning piimatoodangu mahu kümnekordseks.
OÜ Andri-Peedo Talu asub Eestimaa kagunurgas Misso külje all, Läti ja Vene piiri vahetus naabruses. Pajo ja Rannamäe on hea näide, kuidas asjalikud ja ettevõtlikud inimesed suudavad ka ääremaal ennast teostada.
Talu on ainsana Eestis keskendunud tüüringi tõugu kitsede kasvatamisele. Tuleva aasta juunis valmib kaks miljonit eurot maksev nüüdisaegne farmikompleks, tegu on viimase aja suurima erainvesteeringuga Misso kandis. Kui nelja-viie aasta pärast kepsleb laudas pooltuhat kitse, saab väita, et maailma suurim tüüringi tõugu kitsefarm asub Eestis.
 


Nopri külje all turule
„Meil jätkuvalt silmad säravad, kitsekasvatus on põnev valdkond ja meile meeldib sellega tegeleda,“ kinnitab Pajo. „Eks me algul ikka kartsime, et kuidas hakkama saame, oleme ju linnalapsed ja loomapidamiskogemust üldse ei olnud. Suur tugi on minu vanematest, eriti agar utsitaja on isa.“ Linda Pajo vanematele Ain ja Rutt Pajole kuulub Pärnus trükikoda.
Esimesed tüüringi tõugu kitsed ja üks sikupoiss toodi Saksamaalt 2010. aasta juunis. Järgmisel aastal, kui karjas oli juba üle kümne lüpsikitse, alustati toorpiima turustamisega. Tänu koostööle lähedal asuva Nopri taluga oli esimene kauplus Stockmann, mis kitsepiima müüki võttis.
„See oli aeg, kui eestimaist kitsepiima ei olnud poodides üldse saada,“ meenutab Rannamäe. „Tahtsime proovida ja vaadata, kas kitsepiimale turgu on, kas Eesti inimesele maitseb kitsepiim või mitte. Juba esimene tagasiside oli väga meeldiv.“
Linda Pajo andmeil müüb praegu kitsepiima poodides lisaks neile veel Konju talu. „Enamik kitsekasvatajatest asuvad linna lähedal ja nemad teevad oma toodangu müümiseks ise kaubaringe,“ märgib Pajo.
 
Loe lähemalt


Kitsefarmi uute hoonete ehitus läheb hoogsalt. Foto: Andri-Peedo talu



Harjumaa aasta väikeettevõtteks valiti Esko talu

November 2016
 
Esko talus valmivad juustud ja jäätised, seda külastavad turistid ning – mis ehk televaataja kulme kergitama paneb – tehakse ka osa “Õnne 13” seriaali võtetest.
Esko talu lüpsikari annab päevas 600-700 liitrit piima. Töö algab enne kukelaulu, sest hommikune lüps viiakse läbi kella kolme ja kuue vahel.
“Kogu selle piima, mis me toodame, töötleme ümber,” räägib peremees Gunnar Eensalu.
Esko talu toodangu hulka kuuluvad maitsestamata jogurt, maitsestamata kohupiim, kreeka jogurt, salatijuustud ja gauda tüüpi juustud, viimasel paaril aastal on lisandunud sortimenti kõvajuustud nagu cheddar ja parmesan. Täiesti uue kategooriana alustas Gunnar jogurtijäätiste tootmisega.
 
Gunnar Eensalu rõõmustab jogurtijäätise edu üle. Foto: Priit Simson
Harju Elu

 


Võrumaa piimatootja loodab Eesti piimaturul näha revolutsiooni
 
Piima- ja lehmalõhnalises köögis märgib teiste seas ruumis kõlavaid tarkuseteri üles märkmiku 6. märtsi kuupäeva alla usinasti Meelis Mõttus. Ta on Võrumaa talunik, kes - kirjanduslikult ilustades - plaanib Eesti piimaturu ja -tööstuse revolutsiooni. Tema ja veel kümmekond väikeste meiereide esindajat on juba kolmandat päeva prantsuskeelses juustukoolis.
Meelis Mõttuse silmad säravad. Michel Lepage'i tunneb ta juba viis aastat, alates sellest, kui prantslane esimest korda Eestisse tuli. Iga kohtumine on olnud kui muusa puudutus. Selline mees saabki olla abi Maarjamaale ainulaadse juustutootmise kultuuri loomisel.
 

Pildil on Meelis Mõttus.
ERR




PRESSITEADE 27.10.2016
Eesti talumeiereidel on kokku ligi 100 erinevat juustu
 
Ruunawere hotelli restoranis kaeti 26. oktoobril degusteerimislaud Talumeiereide Liidu juustumeistrite toodanguga. Laual oli üle 30 toote, alates pehmetest toorjuustudest kuni 4 aastat laagerdunud kõva kitsejuustuni. Talumeiereide juustuvalik on viimastel aastatel märkimisväärselt kasvanud, kokku on liikmetel pakkuda ligi 100 erinevat juustusorti.
 
Degusteerimisõhtu oli seotud kolmepäevase koolitusega, kus Prantsuse juustu-meister Michel Lepage kolmes talumeiereis – Sepa mahetalus, Saidafarmis ja Esko talus – kohalikele meistritele juustude valmistamist õpetas. Valmistati mitmeid erinevaid juuste ja meie meistrid said palju häid nõuandeid ja tehnoloogilisi nippe, mida oma tootmises rakendada.
 
Michel Lepaget üllatas talumeiereide poolt pakutavate juustude mitmekesisus: „Häid ja eripäraseid juuste on laual juba päris palju, nüüd oleks vist küll aeg teha Eesti talumeiereide juustukaart, nagu see Prantsusmaal on tavaks”. Lepage sõnul on kogu Euroopas trend, et tarbijad tahavad järjest rohkem väikeste talumeiereide juustusid. Nii on näiteks Prantsusmaal viimastel aastatel väikemeiereide müügi kasv olnud ca 10-20% – see kasv tuleb suurtootjate arvelt.
 
Talumeiereide Liidu pikaaegne juht Tiit Niilo meenutas aastatetagust aega, kus üldine veendumus oli, et juust pole see, mis Eestimaa talumeeste poolt tehtud peaks saama ja jääda tuleks kohupiimakreemide ja jogurtite maitsevaliku laiendamise juurde. „Nüüd, 2016. aastal oleme kindlad selles, et iga talumeierei peaks tegema vähemalt ühte väga-väga head ja vähemalt kolme väga head juustu. Tänane juustulaud on selle elavaks kinnituseks,“ ütles Tiit Niilo.


Michel Lepage kolmepäevane juustukoolitus
Juhan Särgava räägib, kuidas Saidafarmis toimus üks kolmest koolituspäevast: „Päev algas hommikul, kui ette valmistatud piim ette jagati ja kulges hilja õhtuni, mil degusteerisime ametivendade juustusid Ruunaveres.
Päevakangelaseks olid toorpiima juustud Cheddar ja Abondance. Toorpiima juust erineb selle poolest, et alles jääb palju kasulikke baktereid ja maitseosiseid, mida üheski pastöriseeritud juustus enam ei ole. Pastöriseerimisega saame lahti küll ohtlikest bakteritest, juhul kui neid piimas leidub, aga samas steriliseerime veel rohkem kasulikke ja huvitava maitse kandjaid. Selle poolest ongi käsitöö juustud loomingulised teosed ja asjatundjad hindavad neid väga kõrgelt. Käsitööna saab süveneda põhjalikkuseni, mida ükski masin ei võimalda. Piima kalgendi järele saab täpselt valida järgnevaid samme, seega saavutada maitseomadustes lagesid, mida industriaalne tootmine ei võimalda.”
 

Mis on mis
Talumeiereide Liit koondab Eesti väikemeiereisid, peamine eesmärk on ühistegevuse ja teadmiste edendamise kaudu toetada väikemeiereide tegevust, et turule jõuaksid maitsvad käsitöönduslikud piimatooted. Praegu on liidul 23 liiget, see arv on lähiajal kasvamas.
Juustumaa Eesti – kui Prantsusmaal on ca 1000 sorti juustu, mis on väike-meiereide poolt valmistatud ja 64 miljoni elaniku kohta. Siis Eestis on pea 100 sorti juustu 1,3 miljoni elaniku kohta. Nii, et "kõva juustumaa" märk on Eestis maha tekkimas!   

Fotol on esimene Cheddar’i kera juustumeister Michel Lepage käes. Laagerdamise töö seisab alles ees. See on omakorda kolm kuud hoolt ja armastust.
 



Pajumäe talu Kohupiimakreem astelpajukastmega sai publiku lemmikmahetoote valimisel III koha
September 2016

Seitsmendat aastat toimunud parima mahetoote ja parima mahetootja konkursside kõrval valitakse septembris Vabaõhumuuseumis ka parima mahetoote konkursil osalenud toodete hulgast publiku lemmikmahetoode. Pajumäe talu tooted on varemgi publikule meeltmööda olnud, sedapuhku maitses rahvale kohupiimakreem astelpajukastmega.
 
 
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus



Mirjam Pikkmets pälvis Jakobsoni konkursi eripreemia
Juuli 2016

Pärnu Postimees andis Jakobsoni konkursi ettevõtliku maaelu väärtustava ja piirkonna elu mõjutava noore eripreemia Mirjam Pikkmetsale, kes on OÜ Mätiku Talumeierei asutaja, Aaduni talu perenaine, Oidrema külaseltsi juhatuse liige ja kahe lapse ema.
Mirjam Pikkmets tuli kodukanti Oidremale tagasi - pärast Maaülikoolis liha- ja piimatehnoloogia eriala lõpetamist ning magistrikraadi kaitsmist - sooviga luua oma ettevõte ja anda vanemate talus toodetud mahepiimale lisandväärtus kohapeal.
 
Pärnu Postimees, foto: Julika Maiste




 
2016. aasta parima noortaluniku tiitli võitsid Linda Pajo ja Kermo Rannamäe Andri-Peedo talust
Juuli 2016
 
Juba 25. korda toimunud Eesti talupäevadel Jänedal kuulutati välja parimad kolmes erinevas kategoorias: traditsioonilised tootmistalud, alternatiivsete tegevusaladega talud ja noortalunikud. 
2016. aasta parimate talude konkursi noortalunike kategooria võitsid Linda Pajo ja Kermo Rannamäe Andri-Peedo talust Võrumaal.
Võrumaa noored talupidajad on heaks näiteks sellest, et elu ääremaal on mitte ainult võimalik, vaid ka võimalusterohke. Linda Pajo ja Kermo Rannamäe plaanid on suured. Andri-Peedo talu kitsekari, mis täna koosneb 50 tüüringi tõugu piimakitsest, peaks lähiaastatel kasvama kuni kümnekordseks ja lisaks pudelipiimale hakkavad tulevikus uuest meiereist poelettidele jõudma ka erinevad kitsejuustud. Saksamaalt pärit rahulikud ja arukad loomad annavad mahedamaitselist piima, mida on juba täna võimalik osta ka pealinna supermarketitest.
Konkursil olid sel korral esindatud paigad mitmest Eesti nurgast - nii Vormsi saar kui Kimalasõ küla Eesti kagunurgas, Misso vallas.
Žürii, kuhu kuulusid ETKL-i ja põllumajandusministeeriumi esindajad, läbis nädalaga Eestimaa teedel kokku pea 2000 km. Parimate väljaselgitamiseks hinnati talude tootmisnäitajaid, keskkonna- ja muude nõuete täitmist, talu heakorda ning teisi külgi.
 
Loe lähemalt siit või siit

ETKL


 
Parim Talutoit 2016 on Pajumäe talu mahekeefir
Juuli 2016
 
Jänedal toimunud 25. Eesti talupäevadel kuulutati välja “Parim talutoit 2016”. Esmakordselt toimunud konkursil võistles kokku 77 toodet, mis pärinesid 25 talust. Võitjad selgitas välja professionaalidest koosnev komisjon, kuhu kuulusid: Eesti Põllumajanduse ja Kaubanduse esindaja, toiduajakirjanikud, toidublogijad, Eesti Peakokkade Ühenduse esindajad, õppejõud, ettevõtjad ja Eestimaa Talupidajate Keskliidu esindajad. Hinnati nii talutoodete maitset kui ka talunike äriplaani, tootearendust ja turundust. Eestimaa Talupidajate Keskliidu juht Kaul Nurm avaldas tunnustust kõigile konkursist osavõtjatele ja sõnas, et “parimatest parima valimine on järjest keerulisem, sest erilisi tooteid, mis oleks väärinud võitu, oli väga palju”. Nurme sõnul panustavad talupidajad järjest enam maitsesse, kvaliteeti ja tootearendusse, muutes eestimaalastele ehtsa talutoidu suupäraseks ja kättesaadavaks.
Üldvõidu ja tiitli “Parim Talutoit 2016” pälvis Pajumäe talu mahekeefir, mis oli ka parima piimatoote algrupi võitja. Kokku hinnati tooteid seitsmes alagrupis.

ETKL


 
Kahe talumeierei tooted pälvisid Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgi
Aprill 2016
 
26.-28. aprillini Eesti Põllumajandus ja Kaubanduskojas toimunud toidutoodete hindamise tulemusel sai 30 uut toodet Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgi ning 7 toodet Tunnustatud Maitse kvaliteedimärgi. Eesti 19 toidutootja tunnustatud toodete hulgas on ka kaks talumeierei toodet: 2016. aasta Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgi said Esko Talu OÜ mustika-jogurtijäätis ja Saidafarm OÜ kohupiimakreem mustsõstramoosiga.

 

 
Talumeiereide Liit tutvustas end Piimapäeval Imaveres
Juuni 2016
 
Imaveres peeti 4. juunil 2016 XI piimapäeva, kus Talumeiereide Liit tutvustas enda tegemisi. Liidu liikmetest olid oma tooteid tutvustamas Mätiku Talumeierei, OÜ Lõunapiim, Sepa Mahetalu, Pajumäe talu, Üvasi talu, Upruse talu ja Nopri talumeierei.
Osaleti turuarendustoetuse abiga.
 
 


 
Talumeiereide Liit pidas Metsavenna söögitares juustupidu
Märts 2016
 
Liidu liikmed ja kutsutud juustu-huvilised said 11. märtsil 2016 kokku Metsavenna talu söögitares, kus tehti kokkuvõtteid Liidu liikmete tegevusest ning degusteeriti Prantsusmaa juustu-messilt toodud maailma tippjuuste ning Liidu enda liikmete järjest laiemas valikus toodangut. Aastatega on meie juustumeistrite oskused kasvanud ja nii said kohaletulnud tunnustavaid sõnu jagada ka kohalikele juustu-meistritele.
 
 


Prantsusmaal ideid kogumas
Märts 2016
 
Talumeiereide liidu liikmed külastasid 28. veebruarist - 1. märtsini 2016 Prantsusmaa suurimat põllumajandusmessi Salon International de l’agriculture. Messi üks osa on ainult professionaalidele suunatud juustumess, kus oma toodanguga olid väljas Euroopa parimad juustumeistrid. See oligi külastuse peamine eesmärk – näha ja maitsta juustude tipptaset ning koguda ideid ja inspiratsiooni oma toodangu valmistamiseks.