Saku juust

FOTO: eskotalu.ee
Saku juust on valmistatud pastöriseerimata piimast ehk toorpiimast. Juust kuulub poolkõvade kuni kõvade juustude kategooriasse ja meenutab Hollandi tüüpi talujuustu (Gouda, Edam). Juustu laagerdusaeg (valmimisaeg) on väikestel (500-600g) keradel minimaalselt 1 kuu. Väljendunud on juustumaitse ja lõhn, oma olemuselt pehme ja parajalt soolane, ilma kõrvallõhna ja maitseta. On hästi lõigatav. Sobib suurepäraselt veini kõrvale, võileiva peale ja niisama näksimiseks.
Koostisosad: täispiim (kasutatud on toorpiima), juuretis, laapensüüm, sool.
Keskmine toiteväärtus 100 g kohta: energiasisaldus 1740 kJ/420 kcal, rasvad 36 g, millest küllastunud rasvhapped 24 g, süsivesikud 1,5 g, millest suhkrud 1,2 g, valgud 24 g, sool kuni 2,2 g.
Juustu parimad maitseomadused avalduvad temperatuuril
18-22 C.
Saku juust on pärjatud Tunnustatud Eesti Maitse märgisega.
Suurus
ca 500g kera